Projectes

Centre de desenvolupament infantil CDI – Espacio Educativo

Any d’inici: 1995

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: 58.807,33€ (funcionament) + 3.390,59€ (construcció escales)

Beneficiaris: Nens i nenes de 0 a 6 anys

Cofinançadors: MINED, Alcaldia, ARCATA, padrins, Masiguito i Universitat Agrària

CDI

El Centre de Desenvolupament Infantil, CDI, sorgeix l’any 1985 al Barrio Escondido per la necessitat d’alimentar una trentena d’infants del barri, i en una casa particular s’organitzava un menjador infantil.

El CDI de Camoapa va ser construït per Sant Just Solidari i, inaugurat l’any 1995 va ser cedit per SJS a l’ajuntament de la ciutat. Econòmicament sostingut a nivell públic i amb suport privat; l’ajuntament, amb 7 persones de plantilla i aliments bàsics; i el MINED (Ministeri d’Educació) amb 4 mestres.

Sant Just Solidari ha col·laborat amb la formació permanent de mestres, material pedagògic, millora de l’alimentació i farmaciola. Altres col·laboradors com, la comunitat Los Padrinos, la cooperativa San Francisco amb 40 l. de llet setmanal i la ONG Arcata amb ajuts econòmics puntuals o en espècies.

Aspectes rellevants del 2017

Alumnes escolaritzats. El CDI ha acollit 135 infants, en 6 grups d’edat; petits (0-3 anys) i parvulari (3-6 anys). Durant l’any, el centre s’ha vist privat d’espais que han estat ocupats per l’alcaldia, cosa que ha dificultat la vida diària.

Treball pedagògic en xarxa. Les educadores del CDI i de la Casa Vínculos d’Estelí s’han mantingut en contacte per organitzar i realitzar conjuntament la “Feria del juego” a Camoapa i “La Jugada” a Estelí. Són activitats comunitàries que convoquen a infants de diferents edats i a les seves famílies, amb gran èxit d’assistència i participació. El treball per “Ambients d’aprenentatge” només s’ha realitzat a nivell intern; no l’han pogut fer amb la participació de famílies, per falta d’espai i les causes esmentades.

Projecte “Espacio Educativo”. S’ha fet formació permanent i també s’han organitzat “encuentros” amb les famílies. Com estava previst, s’ha equipat el centre amb materials per a l’activitat motriu dels infants més petits balancins, escaletes grimpadores, cadires tres postures, disseny cedit gratuïtament per la Cooperativa Almenara i s’han instal·lat prestatgeries i penjadors a totes les aules.

Les Eleccions Municipals de novembre 2017, donen un canvi polític al municipi. Aquesta alternança ha provocat un seguit d’anomalies en el CDI amb clara ingerència del MINED vers el personal i la tasca educativa del CDI, generant molta tensió en el centre i l’alcaldia. Asodhermu i SJS sol·liciten un diàleg entre les parts que no s’ha produït. Finalment el MINED s’apropia del CDI municipal, de forma unilateral. Davant d’aquesta situació, SJS decideix retirar-se, tanca el suport al CDI, no així a l’educació de la infància a Camoapa.

Previsions 2018

Espacio educativo. L’educació, com a element transformador, és un dels eixos transversals de la intervenció de SJS a Camoapa. Asodhermu i l’alcaldia estan en contacte amb SJS i s’acorda que es mantindrà aquest projecte comunitari, d’educació no formal, amb les activitats programades i les “fires del joc” per a infants i famílies. Per donar visibilitat al projecte, s’ha de cercar un espai on reubicar-lo. Durant l’any, es capacitarà el personal cedit per l’alcaldia; també es farà una prospecció, treball de camp, per veure la viabilitat del projecte, adaptant-lo a la nova situació.

Practicum internacional. A rel del Conveni de SJS amb UAB, una alumna del grau de Educació Social farà una estada de sis mesos a Camoapa; participarà en el projecte “Espacio Educativo”, en activitats amb famílies, la “Feria del Juego” de Camoapa i “La Jugada” de Vínculos-Estelí; també en el projecte “Cartes transoceàniques” de l’Esplai de St. Just i altres activitats comunitàries.

Blog del CDI http://cdisolidaridad-camoapa.blogspot.com.es i video dels ambients d’aprenentatge http://www.youtube.com/watch?v=tu4wteGehFU

премиум темы wordpress 3.9