Casa de la Niñez y la Familia

Any d’inici: 2018

Any d’acabament: 2020

Inversió: 6.615,32€

Beneficiaris: Nens i nenes de 0 a 6 anys

Cofinançadors:

Com a conseqüència dels canvis produïts el gener de 2018, el Ministeri d’Educació es va apropiar de l’edifici i l’equipament del CDI municipal de Camoapa, i també va acomiadar el personal del centre. Degut a la falta de confiança i al neguit que aquests fets van generar en les famílies amb criatures, com també als fets violents ocorreguts al país el mes d’abril de l’any 2018, la situació dels infants es va convertir en una preocupació .

Aquest projecte respon a la necessitat d’una oferta educativa no escolar de qualitat, que no existeix en el municipi. Aquesta proposta va rebre el recolzament de tots els grups polítics en el plenari municipal, i l’Alcaldia es va comprometre a trobar un espai idoni per al projecte.

ASODHERMU i l’Alcaldia de Camoapa, juntament amb SJS, sensibles al tema, van veure la necessitat de dissenyar un projecte comunitari que pogués oferir a les famílies un espai de trobada amb els seus fills i amb educadores, que fos segur per als infants, on poguessin jugar en comptes d’estar pel carrer o reclosos a casa.

El projecte va començar a funcionar a principis del 2019, després que s’havia aconseguit arranjar una caseta a finals de 2018, es van concretar els compromisos entre les parts i es va signar un Conveni entre ASODHERMU i l’Alcaldia.

L’Ajuntament es fa càrrec del lloguer de la casa, paga el subministrament elèctric, l’aigua potable, i destina tres educadores municipals al projecte.

Sant Just Solidari ha facilitat suport pedagògic on line acompanyant el personal educador. S’ha fet càrrec de l’equipament (alguns materials s’han encarregat a fusters del poble) i s’han comprat algunes joguines.

ASODHERMU,  com a contrapart de SJS, fa el seguiment dels acords amb l’Alcaldia i del control econòmic. Té bona sintonia amb la nova alcaldessa que dona suport en tot moment al projecte.

Treball de camp per donar a conèixer el projecte

A principi de curs del 2019, les educadores van visitar els diferents barris per explicar el projecte a famílies amb infants. A rel d’aquests contactes es van inscriure 25 infants, la majoria entre 3 i 5 anys. Quan es va iniciar el curs, ja tenien entre 30 i 35 infants distribuïts en dos torns, de matí i de tarda.

L’any 2020, els infants que acullen tenen de 2 a 8 anys. Hi assisteixen en horari de matí o tarda per participar en jocs, en activitats musicals o de dansa. L’assistència oscil·la de 15 a 29 infants.

Quan apareix el primer cas de la Covid-19 a Camoapa, es comencen a prendre mesures de prevenció i d’higiene, seguint les recomanacions de l’Alcaldia. Les educadores fan una tasca pedagògica amb els infants i també amb les mares i comencen a confeccionar mascaretes, doncs la majoria de famílies no poden aconseguir-les.

Treball en xarxa i aliances amb altres projectes

Després d’uns mesos, el 2019 van iniciar contactes amb “Casa de la mujer” i amb “Casa materna” (del MINSA) per establir aliances, compartir recursos i experiència. En poc temps, 10 mares de la “Casa de la niñez y la família”, van començar a participar en tertúlies quinzenals amb la psicòloga de “Casa de la mujer” i també en tallers.

La Irayda, directora de “Casa de la niñez  y la família”, també va contactar amb la infermera de “Casa materna”, espai on les dones gestants fan estada durant unes setmanes abans i després de parir. Van arribar a un acord de col·laboració amb el vist i plau de la direcció de l’Hospital. S’organitzen dinàmiques i activitats amb les mares gestants sobre el joc i el desenvolupament dels nadons, la importància de parlar als infants, xerrades sobre cura prenatal, depressió post part i salut emocional de les mares. També organitzen tallers de manualitats conjuntament amb “Casa de la Mujer”.

L’any 2020 es prioritza la prevenció i l’atenció comunitària per fer front a la situació de desorientació. S’inicia la participació en el Proyecto Colaborativo amb Casa de la Mujer i ASODHERMU per recolzar a les famílies mes vulnerables de Camoapa, donant informació, facilitant lots d’aliments i atenció sanitària, per alleugerir la situació de la població.

La majoria de les mares que van a la Casa de la Niñez són molt joves, per això també participen en les xerrades del Club de las Embarazadas, que organitza la Casa Materna, sobre el desenvolupament fetal, l’atenció prenatal i la cura i estimulació del nadó. Amb Casa de la Mujer treballen temes de salut preventiva amb les joves mares.

Tot i la situació d’auto-confinament de moltes famílies, “La Casa” segueix oberta i acull als infants, encara que l’assistència minva. Podem dir que ha estat un espai–refugi per els infants i un lloc per a les mares joves, on se senten acollides i escoltades en tot moment, principalment durant la situació de pandèmia.

La Feria del juego en xarxa amb Casa Vínculos d’Estelí

El mes de març de 2019, la fira es va portar a terme a Estelí, i el mes d’agost es va fer a Camoapa. Des de l’any 2012 col·laboren les educadores de “Casa Vínculos” i les de Camoapa, ara com a “Casa de la niñez y la familia” (abans com a CDI). Es pot dir que és un projecte comunitari compartit, adreçat a infants i famílies de les respectives ciutats, amb força èxit de participació d’infants de diferents edats. Enguany hi ha hagut la novetat que alguns antics alumnes del CDI han col·laborat amb les educadores, i també hi han col·laborat famílies de la parròquia i de l’escola Sant Francisco.

Donada la situació política i legislativa de Nicaragua, no es poden fer previsions de futur i per tant el projecte queda tancat.