Projectes

En Bici Sense Edat – Sant Just Desvern

Any d’inici: 2019

Any d’acabament: Continuïtat

Pressupost:

Beneficiaris: Població de Sant Just Desvern

Cofinançadors:

en bici sense edat

En Bici Sense Edat,
El dret a sentir el vent als cabells

La bicicleta no tant sols és el mitjà de transport més àgil i convenient per a les ciutats, sinó que també és el mitjà de transport més feliç. Ens dóna la capacitat de desplaçar-nos d’un lloc a un altre a un ritme lent, tenint en compte les dinàmiques que succeeixen en l’entorn al llarg del nostre recorregut. Quan envellim, es dificulta la possibilitat de pedalar sols. I en algun punt, deixem d’anar en bicicleta, així com a poc a poc es va escurçant la distància dels nostres desplaçaments.

D’altra banda, la societat actual ofereix a les persones joves poques oportunitats o espais per compartir amb la gent gran. Les persones grans estan cada vegada més aïllades, amb menys possibilitats de transmetre les seves històries i experiències a les noves generacions.

En Bici Sense Edat és una iniciativa amb l’objectiu de retornar la capacitat d’anar amb bicicleta i sentir el vent en el cabell a la gent gran i persones amb dificultat de mobilitat que ja no poden fer-ho per elles mateixes. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la utilització d’un tricicle elèctric especialment adaptat i a la participació de persones que condueixen el tricicle de manera voluntària com un acte de generositat.

El projecte es va originar en Copenhagen en 2012, i donat l’èxit de la seva aplicació en poc temps es va anar estenent pel territori fins a travessar les fronteres. Actualment està present en 42 països i més de 1.500 localitats. A Catalunya estem presents a Barcelona i a Terrassa. A la resta de l’estat espanyol estem a San Sebastián, Zaragoza, Corella (Navarra) i Albacete. I pròximament a La Laguna (Tenerife), Vic, Manlleu, Madrid, Valencia, Gandia y Alicante.

En Bici Sense Edat respon a la necessitat d’oferir a la gent gran una activitat que els permeti ampliar la seva mobilitat, millorar la seva qualitat de vida i l’oportunitat de re-connectar amb el seu entorn i amb la ciutat. I d’altra banda, ofereix a la ciutadania interessada en el voluntariat social una activitat d’acompanyament a la gent gran senzilla, innovadora i saludable.

El tricicle d’En Bici Sense Edat esdevé un nou espai on neixen noves relacions inter generacionals per combatre la solitud dels majors, així com permet a persones joves que volen compartir amb la gent gran oferint-los el seu temps per provocar aquell somriure que sorgeix de manera espontània quan tornen a sentir la moviment de la bici i el vent als seus cabells.

A Barcelona, l’any 2016, vam engegar una prova pilot finançada per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Amb 1 tricicle i durant 10 setmanes es van realitzar més de 70 sortides amb unes 150 persones passatgeres i la participació d’unes 30 persones voluntàries. Va ser tot un èxit.

Els resultats tan positius de la prova pilot van evidenciar que En Bici Sense Edat era una iniciativa amb molt potencial per la ciutadania de Barcelona.  Per tant, un nou recolzament de l’Ajuntament i la Generalitat va permetre donar-li continuïtat durant el 2017.

Al 2018 el projecte comença una nova etapa ja que s’amplia la flota amb l’adquisició de 3 nous tricicles.

A dia d’avui, amb una flota de 4 tricicles hem pogut donar servei a 42 equipaments dedicats a la gent gran a Barcelona. En total hem realitzat 1.040 passejades amb 1.620 persones grans passatgeres i la participació de 90 persones voluntàries.

A Terrassa, després d’una prova pilot de dues setmanes i molt bona acollida per part de la gent gran i la ciutadania, l’ajuntament va comprar un tricicle que aquesta tardor començarà a pedalar.

Si teniu la sort de veure passar un dels tricicles passejant pel carrer no us perdeu l’espectacle de somriures!

Setembre 2019

Per a més informació sobre el projecte, visiteu https://enbicisenseedat.cat/


Si voleu més informació i/o col·laborar amb el projecte a Sant Just Desvern,  contacteu amb el coordinador del projecte a Sant Just,
Carles S.D.
carles.sd@enbicisenseedat.cat
625 132 626

премиум темы wordpress 3.9