Projectes

Casa de la Niñez y la Familia

Any d’inici: 2018

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: 5.179,01€

Beneficiaris: Nens i nenes de 0 a 6 anys

Cofinançadors:

Com a conseqüència dels canvis produïts el gener de 2018, el Ministeri d’Educació es va apropiar de l’edifici i l’equipament del CDI municipal de Camoapa, i també va acomiadar el personal del centre. Degut a la falta de confiança i al neguit que aquests fets van generar en les famílies amb criatures, com també als fets violents ocorreguts al país el mes d’abril de l’any 2018, la situació dels infants es va convertir en una preocupació .

Aquest projecte respon a la necessitat d’una oferta educativa no escolar de qualitat, que no existeix en el municipi. Aquesta proposta va rebre el recolzament de tots els grups polítics en el plenari municipal, i l’Alcaldia es va comprometre a trobar un espai idoni per al projecte.

ASODHERMU i l’Alcaldia de Camoapa, juntament amb SJS, sensibles al tema, van veure la necessitat de dissenyar un projecte comunitari que pogués oferir a les famílies un espai de trobada amb els seus fills i amb educadores, que fos segur per als infants, on poguessin jugar en comptes d’estar pel carrer o reclosos a casa.

El projecte va començar a funcionar a principis del 2019, després que s’havia aconseguit arranjar una caseta a finals de 2018, es van concretar els compromisos entre les parts i es va signar un Conveni entre ASODHERMU i l’Alcaldia.

L’Ajuntament es fa càrrec del lloguer de la casa, paga el subministrament elèctric, l’aigua potable, i destina tres educadores municipals al projecte.

Sant Just Solidari ha facilitat suport pedagògic on line acompanyant el personal educador. S’ha fet càrrec de l’equipament (alguns materials s’han encarregat a fusters del poble) i s’han comprat algunes joguines.

ASODHERMU,  com a contrapart de SJS, fa el seguiment dels acords amb l’Alcaldia i del control econòmic. Té bona sintonia amb la nova alcaldessa que dona suport en tot moment al projecte.

 

Aspectes rellevants del 2019

Treball de camp per donar a conèixer el projecte

A principi de curs, les educadores van a visitar els diferents barris per explicar el projecte a famílies amb infants. A rel d’aquests contactes es van inscriure 25 infants, la majoria entre 3 i 5 anys. Quan es va iniciar el curs, ja tenien entre 30 i 35 infants distribuïts en dos torns, de matí i de tarda.

Treball en xarxa i aliances amb altres projectes

Després d’uns mesos van iniciar contactes amb “Casa de la mujer” i amb “Casa materna” (del MINSA) per establir aliances, compartir recursos i experiència. En poc temps, 10 mares de la “Casa de la niñez y la família”, van començar a participar en tertúlies quinzenals amb la psicòloga de “Casa de la mujer” i també en tallers.

La Irayda, directora de “Casa de la niñez  y la família”, també va contactar amb la infermera de “Casa materna”, espai on les dones gestants fan estada durant unes setmanes abans i després de parir. Van arribar a un acord de col·laboració amb el vist i plau de la direcció de l’Hospital. S’organitzen dinàmiques i activitats amb les mares gestants sobre el joc i el desenvolupament dels nadons, la importància de parlar als infants, xerrades sobre cura prenatal, depressió post part i salut emocional de les mares. També organitzen tallers de manualitats conjuntament amb “Casa de la Mujer”.

La Feria del juego en xarxa amb Casa Vínculos d’Estelí

El mes de març, la fira es va portar a terme a Estelí, i el mes d’agost es va fer a Camoapa. Des de l’any 2012 col·laboren les educadores de “Casa Vínculos” i les de Camoapa, ara com a “Casa de la niñez y la familia” (abans com a CDI). Es pot dir que és un projecte comunitari compartit, adreçat a infants i famílies de les respectives ciutats, amb força èxit de participació d’infants de diferents edats. Enguany hi ha hagut la novetat que alguns antics alumnes del CDI han col·laborat amb les educadores, i també hi han col·laborat famílies de la parròquia i de l’escola Sant Francisco.

Informe anual del projecte.

Un avenç important ha estat la presentació de l’informe anual de les activitats realitzades pel projecte en un format sistematitzat. S’ha valorat molt positivament i s’ha debatut per Skype amb tot l’equip.

 

Valoració i previsions 2020

Els infants. Aquest projecte encara no ha aconseguit arribar a famílies amb infants menors de 3 anys, una franja d’edat poc valorada i visible.

La casa. Té dèficits a nivell estructural i no és fàcil introduir determinades millores degut a que és una casa de lloguer. Disposa de dues sales i d’un pati. Cal dotar una zona amb una catifa o material sobreposat (“petates”) que li doni calidesa, pensant en els nadons. També cal preparar l’accés al pati de forma més transitable, per no introduir terra o fang a la sala de jocs, i adequar el sanitari del pati als infants.

Les famílies. Perquè les famílies puguin compartir llurs experiències entre elles, com a primeres educadores que són dels seus fills/es, les educadores han de preparar una zona de la sala amb una taula rodona i unes cadires on reunir-se, prenent un cafè si cal, per parlar dels infants i de temes que les preocupen, acompanyades d’una educadora. Les criatures més petites estaran tranquil·les al veure-les a prop i assegudes. Han realitzat alguna sessió de forma esporàdica.

Treball comunitari i en xarxa. S’ha d’avançar en la coordinació amb “Casa de la mujer” i “Casa materna” per convidar a mares adolescents amb els seus nadons a “Casa de la niñez y la familia”. A Radio Camoapa ja han fet algunes vinyetes. Caldria també divulgar activitats educatives obertes a famílies de la comunitat. Es rellevant que se segueixi organitzant conjuntament la “Feria del juego” amb “Casa Vínculos”.

Formació permanent del personal educador. Cal mantenir el treball en xarxa de les educadores amb la “Casa Vínculos” d’Estelí perquè reforça els plantejaments pedagògics i comparteixen materials. Treballar en xarxa a Camoapa també pot facilitar que el personal educador participi en activitats formatives organitzades per altres agents de la comunitat.

Autososteniment i avaluació. Des de sempre l’equip educador organitza activitats per contribuir al sosteniment del projecte, involucrant-se en fires locals, gestionant apadrinaments i activitats, amb motiu del Dia dels Infants, de Nadal, o el dia de les Famílies. Convé mantenir l’aportació de la Cooperativa Masiguito (12 pichingas de llet mínim) i altres fórmules que contribueixin a l’obtenció de recursos.