Projectes

Banyaka – Formació salut sexual i reproductiva

Any d’inici: 2016

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: 12.006,01€

Beneficiaris: Dones de la zona de Banyaka

Cofinançadors:

L’objectiu del projecte és la formació sobre educació sexual, assessorament i serveis bàsics de salut sexual i reproductiva, a joves, noies i nois (fins a 30 anys), centrant-nos principalment en tres àmbits:

  1. Prevenció de la MGF (Mutilació Genital Femenina).
  2. Conscienciar sobre la importància de la planificació familiar i potenciar la seva utilització.
  3. Informar del procés d’embaràs i part, emfatitzant la importància d’haver tingut una prèvia i adequada salut, la qual cosa comporta no efectuar la MGF i planificar els embarassos.

Aquest projecte es realitza al Health Center de Banyaka, població de Gàmbia.

La directora del centre, Naffie Jatta, responsable del projecte a territori, s’ha implicat profundament en el projecte, de manera que aquest està tenint un gran èxit entre els habitants de Banyaka i poblacions properes.

S’han fet els quatre tallers previstos, amb alguns canvis:

  • Coneixements teòrics sobre anatomia i fisiologia al voltant de la salut sexual i reproductiva. La MGF.
  • Planificació familiar i anticoncepció. Malalties de transmissió sexual. Embaràs .
  • Taller sobre MGF amb assistents de parts tradicional
  • Formació de líders tradicionals, religiosos i influents de la comunitat.

Donat que els líders tradicionals de Banyaka i voltants ja han assistit els dos darreres anys a aquest taller, la directora del centre ha cregut que seria mes efectiu canviar els destinataris d’aquest seminari, convocant a representants dels diferents kafoos (associacions de dones) a participar-hi, de manera que puguin transmetre a la resta de les participants dels seus kafoos la importància dels temes tractats (MGF i planificació familiar)

El grup de nois i noies que ha participat en el projecte ha estat molt involucrat i han realitzat tallers de sensibilització a 5 comunitats, amb la participació de 323 persones.

L’èxit, tant del projecte com de les sensibilitzacions, ha incrementat les demandes com es fa palès als registres del Health Center, amb 90 parts i 160 consultes de planificació familiar, ja sigui per la implantació d’anticonceptius femenins com la demanda de preservatius masculins.

La Mariatou Jamba, participant del projecte als anys 2017/2018 i que va ser escollida pel Ministeri de Salut per fer la tasca de seguiment d’embarassos i de la MGF a les poblacions de l’àrea de Banyaka, segueix impartint aquesta feina.

L’entitat promotora del Banyaka Healt Center, “Stitching elburg helpt the Gambia”, veient l’interès de la població de Banyaka pel projecte de Salut Sexual i l’assistència cada vegada més important al consultori de Planning i educació, ha valorat la necessitat d’ampliar les estructures del Healt Center construint un edifici que serà d’us exclusiu per al nostre projecte.

Previsions 2020

Es preveu escollir un altre grup de noies i nois, amb els quals es faran quatre tallers, dos d’ells amb la Glòria Martínez, sòcia i responsable del projecte, i es continuaran fent les classes amb el grup i la sensibilització a les comunitats. Valorarem l’avinentesa de continuar amb els tallers dirigits a representants dels Kafoos.

Donat l’augment important de visites al consultori de Planificació Familiar i la demanda d’anticonceptius, tant femenins com masculins, veiem la necessitat d’augmentar el pressupost per a la partida de medicaments.