Informació Sant Just Solidari

Imatges exposició Exili

Què és l’exili?

Se n’ha escrit molt, del fet d’abandonar forçosament el territori que hom identifica com a pàtria, el lloc que és casa i llar. Aquesta exposició ens permet endinsar-nos en les diferents mirades i sentiments que ens desperta aquesta realitat massa freqüent i que també ens ha tocat de ben a prop.

L’exili nicaragüenc a Costa Rica

Després de 30 anys de gestionar l’agermanament entre Sant Just Desvern i Camoapa, Nicaragua, de construir projectes amb la població nicaragüenca, el 2018 va canviar la història del país i, com a conseqüència, el paper de Sant Just Solidari. Després d’una protesta juvenil en contra d’una reforma de les pensions, el govern va reprimir brutalment la població. Des de llavors, el deteriorament dels drets humans a Nicaragua a causa de la deriva autoritària del govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo ha estat demolidor. Aquesta situació ha deixat com a resultat l’assassinat de més de 355 persones, segons la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), més de 200 persones preses polítiques, entre elles 20 dones i 185 homes, que posteriorment han estat desterrats i desnacionalitzats. Feministes, periodistes, defensors i defensores de drets humans han estat perseguides, empresonades i també s’han vist forçades a marxar a l’exili. Més de 500 mil nicaragüencs i nicaragüenques es calcula que han marxat del país, 200 mil només a Costa Rica.

Un exili que té rostre femení

A partir del 2022, des de Sant Just Solidari donem suport a Nicaragua, des de fora, a les dones exiliades a Costa Rica. En particular, acompanyem la Red de Mujeres Pinoleras, un col·lectiu de dones resilients que s’organitzen per sobreviure a Costa Rica, alhora que denuncien les vulneracions de drets humans que se segueixen cometent a Nicaragua. Tant les vulneracions de drets humans i la repressió a Nicaragua, com l’exili tenen un impacte particular i desproporcionat en les dones activistes, opositores i periodistes.

(Novembre 2024)