Informació Sant Just Solidari

Notícies gener i febrer ’23 EBSE

Passejades gener i febrer

Normalment els capítols d’En Bici Sense Edat aturen les passejades durant el mes de gener per la climatologia, i aprofiten per realitzar totes les tasques derivades de l’organització de l’activitat. De fet la majoria comencen les passejades el mes de març.En el cas de Sant Just vàrem decidir aturar l’activitat des del 29 de desembre fins el 16 de gener. Malauradament a la represa la climatologia ens va fer anul·lar totes les passejades previstes, ja que els equipaments patien pel fred.Al febrer, com es fa habitualment, s’ha intentat programar sortides diàries de matí i de tarda. S’ha pogut aconseguir quasi tot el mes, tot i que quasi sempre dos dels tres tricicles, ja que la disponibilitat del voluntariat és la que ho marca. Hem hagut d’anul·lar algunes passejades per climatologia.

Equip de Voluntariat

Durant el mes de gener hem aprofitat per comunicar-nos amb el voluntariat que no ha pogut participar els darrers temps i/o que ja no pot fer el voluntariat, per tal d’actualitzar el voluntariat actiu.

Això ha fet que l’equip actual de voluntariat sigui d’un total de 80 persones.

Formació

 • S’ha fet formació a una voluntària que realitzarà tasques de suport a la gestió de la mediateca.
 • S’han fet pràctiques de conducció al voluntariat que tenia pendent de fer-les.
 • El 20 de gener es va fer la formació als 10 alumnes de 4t d’ESO de l’Ins Sant Just que han triat la nostra activitat per fer el projecte anual de Servei Comunitari, promogut pel Departament d’Ensenyament, com a instrument per desenvolupar la competència social i ciutadana . El Servei Comunitari esdevé un model en el qual l’aprenentatge millora el servei a la comunitat i el servei dóna sentit a l’aprenentatge. El Servei Comunitari permet a l’alumnat analitzar el seu entorn i comprometre’s en la seva millora, promovent així l’educació en valors i el compromís cívic.

Durant el mes de febrer els alumnes de l’Institut i de l’Escola Madre Sacramento han començat a acompanyar en alguna passejada, amb una valoració positiva per totes les parts.

L’Associació En Bici Sense Edat està preparant la propera formació al voluntariat, impartint la part teòrica comuna en format virtual per a totes les persones interessades en fer el voluntariat als diferents capítols actius a Catalunya.

Beneficiàries

El mes de gener, hem passejat amb usuàries de: Residència Hogar Nuestra Señora de Lourdes / Residència Mas Luhí – APIP-ACAM

 • Després de realitzar una prova pilot el passat mes de setembre amb la residència La Mallola, hem acordat incorporar-la als equipaments als quals donem servei ja que, durant l’any, ens hem trobat amb ocasions de disposar de voluntariat i no poder sortir amb cap dels equipaments habituals per organització o per horaris.

Durant el febrer, hem passejat amb usuàries de: Residència Hogar Nuestra Señora de Lourdes / Residència Vitalia / Residència CRAL / Residència Quida’m / Sant Joan de Déu Socio Sanitari (Hospital de Dia, Llar Residència i Socio Sanitari) / Centre Ocupacional Asproseat Asproseat / Residència Mas Luhí – APIP-ACAM / Residència La Mallola / persones particulars del nostre municipi.

Flota de Vehicles

Disposem dels 3 tricicles actius i aquest any no està prevista la inversió en ampliar la flota.

Esmentar que hem tingut una avaria en el motor del primer tricicle, que té prop de 9.000 Km. En disposar d’un motor de recanvi, el voluntariat de mecànica l’ha pogut substituir mentre s’envia a reparar.

Col·laboracions (institucions, entitats, empreses…)

Hem participat en la jornada de treball de “Ciutats amigables de la gent gran“ organitzada per l’Ajuntament de Sant Just Desvern. L’experiència ha estat molt interessant i positiva ja que obre l’oportunitat a les persones i entitats que treballem amb persones grans de Sant Just Desvern, de participar activament en la diagnosi i el disseny del Pla d’acció pel Projecte “Ciutats amigables de la gent gran “

Informació apareguda als mitjans

 • Ràdio Desvern. Continuem amb el nostre espai mensual al Magazín matinal “La Justa” de Ràdio Desvern.
  GENER. Hi ha anat el coordinador del projecte a fer un balanç de l’any 2022. Es pot escoltar aquí
  FEBRER. Hi han participat la Teresa Jiménez, usuària, i la Montse Parés Garcia, delegada d’Accent Social, empresa contractada per l’Ajuntament de Sant Just des del departament de Serveis Socials per fer suport a les persones que el necessiten i el sol·liciten. Es pot escoltar aquí     |   Es pot llegir en format notícia aquí
 • Para todos la 2. Les companyes d’EBSE Cardedeu i EBSE Barcelona han aparegut al programa “Para todos la 2”. Es pot veure aquí
 • El Far (Informatiu del Baix Llobregat). Llegir la notícia aquí

Actes i Events

 • Trobada de voluntariat. El dia 12 es va fer la trobada de voluntariat a Sant Cugat del Vallès on hi ha un capítol actiu promogut per l’Associació Ciclista de Sant Cugat i l’Ajuntament. Des de Sant Just vàrem dur un tricicle per tal que participés als actes que s’hi van realitzar.
 • Trobada estatal. Del 24 al 26 de febrer, va tenir lloc a Corella, Nafarroa, una trobada estatal de capítols d’En Bici Sense Edat de tota Espanya. L’Associació EBSE hi va participar en representació de tots els capítols de Catalunya. Llegir la notícia aquí

Informació de l’Associació En Bici Sense Edat

El proper 3 de març hi haurà l’Assemblea General de l’Associació on es renovarà la Junta.

Ja es troben publicades les memòries de les activitats dels diferents capítols i de l’Associació de l’any 2022. Es troben consultables a:

Estadístiques Gener

Passejades
Passejades realitzades: 5
Passejades anul·lades: 58

Passatgeres totals: 14
Usuàries grans: 4
Usuàries amb diversitat funcional: 10
Usuàries amb malaltia (mental, degenerativa…): 0
Persones passatgeres acompanyants: 0 (0 cuidadores + 0 familiars)

Dones 64% | Homes 36% | Més gran: 87 anys | Més petita: 25 anys

Dedicació: 19,5
Hores de passejades: 10 h
Hores de voluntariat (altres): 9,5 h

Equip voluntariat a 31/01/2023
Conductores = 77
Acompanyants = 3
Total = 80

ESTADÍSTIQUES FEBRER

Passejades
Passejades realitzades: 72
Passejades anul·lades: 22

Passatgeres totals: 170
Usuàries grans: 85
Usuàries amb diversitat funcional: 60
Usuàries amb malaltia (mental, degenerativa…): 10
Persones passatgeres acompanyants: 15 (9 cuidadores + 6 familiars)

Dones 61% | Homes 39% | Més gran: 102 anys | Més petita: 18 anys

Dedicació: 160,5
Hores de passejades: 144 h
Hores de voluntariat (altres): 16,5 h

Equip voluntariat a 28/02/2023
Conductores = 77
Acompanyants = 3
Total = 80

(Març 2023)