Xarxa de comunicadors i comunicadores – Radio Camoapa

Any d’inici: 2006

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: 31.868,42€

Beneficiaris: Persones en formació i població de Camoapa

Cofinançadors: Ràdio Camoapa

Xarxa de comunicadors i comunicadores

Aquest projecte va començar l’any 2006. La idea inicial era la de realitzar un agermanament entre Ràdio Desvern, la ràdio municipal de Sant Just Desvern, i Radio Camoapa Estéreo a Nicaragua. Durant dos anys es van realitzar diversos intercanvis entre ambdues emissores que van servir per apropar la realitat de la població nicaragüenca als habitants de Sant Just Desvern.

Posteriorment, l’any 2008, es va decidir engegar el projecte de la “Red de Comunicadores y Comunicadoras de Camoapa”. L’objectiu d’aquest projecte era el de formar i capacitar joves habitants de Camoapa i comarques properes per dur a terme tasques de corresponsalia, crear una xarxa de comunicadors que aportés informacions d’interès, de denúncia i de servei a la comunitat perquè poguessin ser emeses per Radio Camoapa.

L’any 2012 es van realitzar quatre tallers de formació per als integrants de la Xarxa; alguns dels continguts van ser la Llibertat d´expressió, el Dret a la comunicació, l´Ètica periodística i cobertura electoral, Gènere i informació, Drets dels Infants i comunicació, Legislació (municipal, electoral) Informació pública, Ètica i delictes en el periodisme, Bones pràctiques en periodisme, entre altres. Cal destacar que es va utilitzar un DAFO per a l’avaluació de l’impacte del projecte.

Radio Camoapa és un mitjà de comunicació de caràcter marcadament comunitari. Per aquest motiu sempre ha comptat amb una xarxa d’informadors arrelada a Camoapa i les comunitats de la zona on desenvolupa la seva tasca. Sant Just Solidari fa suport a aquesta feina finançant part de les activitats de formació que la ràdio organitza per als components de la citada xarxa.

Darrerament, les noves tecnologies de la informació i comunicació són objecte especial d’atenció durant les trobades formatives que es realitzen en ordre a la projecció personal i a la capacitació de les persones que hi participen.

Situació del projecte el 2021

Degut a la situació política, (veure més informació), Ràdio Camoapa també està patint una complicada situació ja que és l’emissora comunitària de referència a la regió central de Nicaragua. La situació de persecució que estan vivint els mitjans de comunicació independents ha provocat que els dos directius de l’emissora s’han hagut d’exiliar a Costa Rica. No obstant, la ràdio segueix emetent des de Camoapa, realitzant parcialment les produccions a Camoapa i Costa Rica. El projecte “red de comunicadores”, que executava l’emissora amb fons de SJS, ha quedat suspès per l’impossibilitat de rebre fons tot i que el grup de corresponsals, que fan una gran feina informativa arreu del municipi de Camoapa, segueix actiu. També han donat continuïtat a programes de formació del sector agropecuari i han seguit emetent el programa “Desde la Universidad”, que fins al 2020 va ser parcialment finançat amb fons del projecte Alianzas de SJS.

Aspectes rellevants del 2020

El projecte Red de Comunicadores ha quedat afectat per la pandèmia de la COVID-19. No només ha suposat canvis en l’organització d’algunes de les activitats sinó que també s’ha focalitzat part del projecte en contribuir en l’adopció de mesures preventives de contagis.

Les activitats formatives s’han adaptat temàticament a la situació. El programa abordat el 2020 ha constat de les següents temàtiques:

  • Cobertura periodística segura en temps de pandèmia
  • Importància de la comunicació en la gestió de les crisis sanitàries
  • Límits de la cobertura periodística durant la COVID-19
  • Eines i avantatges de les TIC en la cobertura informativa a distància
  • Els continguts i tons comunicatius per evitar el pànic
  • Xerrada sobre “El manejo de la COVID-19 en la família”
  • La resiliència del periodisme en la nova realitat sanitària

Les activitats van tenir lloc el 18 de juny i el 10 de setembre de 2020. Hi ha participat una mitjana de 15 persones a cada formació.

Previsions 2022

Donada la situació política i legislativa de Nicaragua, de moment no es poden fer previsions.