Casa de la mujer

Any d’inici: 1999

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: – €

Beneficiaris: Dones de Camoapa

Cofinançadors: Altres ONG, ingressos activitats pròpies

casa mujer

La Casa de la Mujer és una cooperativa de serveis múltiples, que té com a finalitat, oferir suport al creixement personal i l’habilitació laboral de les dones. A nivell institucional, vetllen per l’enfortiment de la cooperativa i pel seu autososteniment. Serveis prioritaris que ofereixen: acolliment personalitzat a dones víctimes de violència o que cerquen informació, activitats per a l’empoderament de les dones, cursos per a la millora dels petits negocis, la elaboració de pa i productes alimentaris per aconseguir recursos i activitats obertes a la comunitat.

Aspectes rellevants del 2023

Durant el 2023, la Casa de la Mujer Nuestra Señora de Montserrat ha continuat dempeus, sent el lloc de referència per a les dones de Camoapa, tenint en marxa la fleca i desenvolupant tasques en benefici de les dones i la comunitat més vulnerable de Camoapa. Malgrat la situació sociopolítica cada cop més tensa en la que està immersa, la Casa de la Mujer va dur a terme les següents activitats amb nombroses complicitats i aliances:

  • Se li ha donat continuïtat al projecte avícola i de suport a horts familiars. Al primer hi ha nou beneficiaris (vuit dones i un home), d’aquests són vuit de l’àrea urbana i una dona de l’àrea rural. Només es va donar un cas de pèrdua total per mala gestió, és a dir que la gran majoria van tenir producció d’ous, els que utilitzen per a la seva seguretat alimentària i per a la venda, la majoria van realitzar el pagament de retorn acordat, en forma d’ous a la fleca de la Casa de la Mujer. També hi va haver un bon desenvolupament de les aus. Al projecte d’horts familiars hi ha participat dotze dones, les que han destinat la seva producció al consum familiar. D’aquestes, una és de l’àrea rural i onze de l’àrea urbana. Es va mantenir l’intercanvi de llavors i plantes entre diverses sòcies, amb els cultius de tomàquets, albergínies, camote i pebrots.
  • Com cada any, es va organitzar l’acte commemoratiu el 8 de març, malgrat la creixent restricció de l’espai cívic a Camoapa i en tot el país. A més d’animar les dones en la consecució dels seus somnis i metes, es va fer entrega de reconeixements a dues dones emprenedores del municipi, la enginyera Lucía Sequeira i la professora Lidia Picado, també col·laboradores de Casa de la Dona. Aquell dia també es van lliurar els certificats a les joves que uns mesos enrere havien conclòs el Curs de Maquillatge i es va organitzar un mercat de roba de segona mà per poder recaptar fons per l’autogestió de la cooperativa.
  • Al març també, la presidenta, la vicepresidenta i la coordinadora de la junta de vigilància de Camujer, van fer una visita al grup de dones Frutesol del departament de Masaya, amb l’objectiu de conèixer les seves experiències en activitats productives, de processament i comercialització, es van visitar horts amb espècies, rosa de Jamaica i gingebre, també es va conèixer el deshidratat de fruites en forns solars i es va visitar l’àrea d’elaboració de sabons i espelmes i el d’envàs de mel. Fruit d´aquesta visita, es va coordinar la realització d´alguns tallers a Camoapa i es van portar alguns sabons, mel, granola i flor de Jamaica per explorar el mercat i es van vendre en el marc de la fira de ramaders Hatofer. Més endavant es va programa el taller de sabons per a la cura de la pell de la mà de Frutesol a Camoapa. Hi van participar 10 dones i van elaborar sabons amb cúrcuma, mel, argila, llet de cabra, carbó activat, posteriorment dos participants van elaborar sabons que van ser oferts a fires.
  • La Casa de la Mujer va seguir col·laborant amb el Ministeri de Salut. Per exemple, va cedir la sala perquè lliuressin els medicaments a les persones malaltes cròniques del Barri Concepción, veïnes de Camujer. Es va recolzar aquesta activitat per ajudar persones grans, de manera que no hagin d’anar fins a l’hospital. Els va assistir un metge i una infermera. Se’ls va prendre la pressió i altres signes vitals i se’ls va fer xerrada sobre l’ús dels medicaments lliurats. Se li ha donat continuïtat a la coordinació amb el Ministeri de Salut també amb el Curs de Medicina Natural, es va tenir un taller sobre Massatges relaxants, en què van participar 8 persones entre sòcies i no sòcies, totes de l’àrea urbana.
  • Organització de nou tallers de pastisseria. Van ser impartit per la Sra. Juanita Taleno, pastissera reconeguda al municipi. Van participar onze persones, incloent-hi les operàries del forn, van ser nou dones i un home. Entre els temes impartits, tenim: Massa de pasta de full, coca, pizza, donuts, galetes de mantega, galetes de civada, entrepans.
  • Per tal de cercar la sostenibilitat de CAMUJER es va donar manteniment als equips de la fleca, es va comprar un forn nou, es van comprar utensilis i es va donar capacitació a les operàries noves. S’ha incrementat el nombre de clients, comptant-se actualment amb 42 a Camoapa i se segueixen atenent botigues a Comalapa.

Previsions 2024

Tot i el deteriorament del context sociopolític i econòmic, la Casa de la Mujer continuarà sent un lloc de referència per les dones de Camoapa. La cooperativa seguirà enfortint les seves activitats de formació en emprenedoria i habilitació laboral per a dones i seguirà sent un espai obert a la ciutadania i disposat a teixir aliances per les poblacions més vulnerables. Així mateix, el forn de pa seguirà sent el pilar per poder garantir la sostenibilitat econòmica de les activitats socials que promouen.