Projectes

En Bici Sense Edat – Sant Just Desvern

Any d’inici: 2019

Any d’acabament: Continuïtat

Pressupost realitzat: 12.604,86€

Beneficiaris: Població de Sant Just Desvern

Cofinançadors:

en bici sense edat

En Bici Sense Edat,
El dret a sentir el vent als cabells

La bicicleta no tan sols és el mitjà de transport més àgil i adequat per a les ciutats, sinó que també és el mitjà de transport que genera més felicitat. Ens dóna la capacitat de desplaçar-nos d’un lloc a un altre a un ritme lent, observant les dinàmiques que succeeixen en l’entorn al llarg del nostre recorregut. Quan envellim es dificulta la possibilitat de pedalar sols. I en algun punt, deixem d’anar en bicicleta, així com a poc a poc es va escurçant la distància dels nostres desplaçaments.

D’altra banda la societat actual ofereix a les persones joves poques oportunitats o espais per compartir amb la gent gran. Les persones grans estan cada vegada més aïllades, amb menys possibilitats de transmetre les seves històries i experiències a les noves generacions.

En Bici Sense Edat és una iniciativa amb l’objectiu de retornar la capacitat d’anar amb bicicleta i sentir el vent en el cabell a la gent gran i persones amb dificultat de mobilitat que ja no poden fer-ho per elles mateixes. En Bici Sense Edat respon doncs, a la necessitat d’oferir a la gent gran una activitat que els permeti ampliar la seva mobilitat, millorar la seva qualitat de vida i l’oportunitat de reconnectar amb el seu entorn i amb la ciutat. I d’altra banda, ofereix a la ciutadania interessada en el voluntariat social una activitat d’acompanyament a la gent gran senzilla, innovadora i saludable.

El tricicle elèctric d’En Bici Sense Edat, especialment adaptat, esdevé un nou espai on neixen noves relacions inter-generacionals per combatre la solitud dels majors, així com permet a persones joves que comparteixin amb la gent gran oferint-los el seu temps per provocar aquell somriure que sorgeix de manera espontània quan tornen a sentir la moviment de la bici i el vent als seus cabells.

El projecte es va originar a Copenhagen el 2012 i, donat l’èxit de la seva aplicació, en poc temps es va anar estenent pel territori fins a travessar les fronteres. L’any 2016, a Barcelona es va engegar una prova pilot finançada per l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya. Amb 1 tricicle i durant 10 setmanes es van realitzar més de 70 sortides amb unes 150 persones passatgeres i la participació d’unes 30 persones voluntàries. Va ser tot un èxit. Els resultats tan positius de la prova pilot van evidenciar que En Bici Sense Edat era una iniciativa amb molt potencial per a la ciutadania, que va creixent i estenent-se a altres municipis amb el pas dels anys.

Aspectes rellevants del 2020

Ha estat l’any de la pandèmia i, per tant, condicionat absolutament per la mateixa, però tot i així, s’han pogut realitzar les següents activitats:

  • De gener fins mitjans de febrer, formació de voluntariat i passejades amb la residència Nuestra Señora de Lourdes i inici amb Vitàlia, utilitzant un tricicle cedit, s’atura amb el decret de l’estat d’alarma.
  • Un cop acabat el confinament, es reprèn l’activitat amb les persones particulars, donat que els equipaments continuen tancats per protecció de les persones.
  • Aconseguim la cessió per part de l’Ajuntament d’un nou espai (Casa Costa) per guardar els tricicles.
  • Es realitzen diverses tasques de comunicació al poble, Ràdio Desvern, el Butlletí de l’Ajuntament, butlletí Baula, cartells publicitaris per cercar voluntariat i persones usuàries.
  • Al juny es reprèn l’activitat amb persones particulars i amb residents dels pisos del Mil·lenari.
  • El mes de setembre SJS signa un conveni amb l’INS Sant Just pel projecte de “Servei Comunitari”. Durant aquest curs 2020-21, 40 alumnes de 4t de l’ESO de l’INS Sant Just participaran en el projecte. Ja s’ha fet la formació a 20 alumnes, s’han distribuït en parelles i han fet les passejades 8 grups .
  • La Fundació La Caixa ha cofinançat la compra d’un tricicle amb un 80% del seu cost.
  • El mes d’octubre comencem l’activitat, dos cops per setmana, amb el Centre Ocupacional Asproseat.
  • Durant el mes de desembre es fan passejades quasi a diari, utilitzant el nou tricicle i el cedit.

Sortides ofertades: 150
Sortides realitzades: 134
Edat passatger més petit: 5 anys
Edat passatger més gran: 99 anys
Total voluntàries participants: 31
Total hores de passeig: 171 h.
Total Km. Recorreguts: 1250 (400+850)

Previsions 2021

Formació de 15 persones voluntàries el mes de gener. Quan la pandèmia ho permeti, donar servei a les residències Vitàlia, Ntra Sra de Lourdes, Cral, Cuida’m, SocioSanitari St. Joan de Déu i Centre Pilot Asproseat.

Començar la col·laboració amb el CAP de Sant Just i amb St Joan de Déu Serveis Sociosanitaris.

Ampliar el número de voluntariat i continuar amb la seva formació.

Per a més informació sobre el projecte, visiteu https://enbicisenseedat.cat/


Si voleu més informació i/o col·laborar amb el projecte a Sant Just Desvern,  contacteu amb el coordinador del projecte a Sant Just,
Carles S.D.
carles.sd@enbicisenseedat.cat
934 736 584

També us podeu posar en contacte enviant-nos les vostres dades al formulari