En Bici Sense Edat – Sant Just Desvern

Any d’inici: 2019

Any d’acabament: Continuïtat

Pressupost realitzat: 47.706,64€

Beneficiaris: Població de Sant Just

Cofinançadors: SENERGY

Informació del projecte

El Programa d’En Bici Sense Edat és una iniciativa que, mitjançant un programa de voluntariat, té com a objectiu millorar la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones grans i persones amb mobilitat reduïda, mitjançant l’organització de passejos en tricicles elèctrics especialment adaptats, conduïts per persones voluntàries.

Aquest acompanyament durant les passejades permet a les persones beneficiàries la reconnexió amb l’entorn, les relacions humanes, l’intercanvi generacional, el reforçament de la confiança, el vincle social amb la nostra societat i combatre la solitud no volguda.

L’any 2012, a la ciutat de Copenhaguen començà un moviment que pretenia ajudar les persones grans a tornar a muntar en bicicleta, però calia trobar una solució al problema de la limitada mobilitat. La resposta va ser adaptar un tricicle de manera especial, que va començar a oferir passeigs sense cap cost a les persones grans que vivien en residències.

Des d’aleshores la iniciativa s’ha anat estenent per tot el món, sota l’organització de CiclingWithoutAge, consolidant-se com una pràctica de gran èxit a 53 països i més de 2.700 localitats (referenciades com “capítols”) i amb una participació de persones voluntàries que supera les 35.000.

L’any 2016 van aparèixer els dos primers capítols a España, un a Barcelona i l’altre a San Sebastián.

El de Barcelona va donar origen a l’Associació En Bici Sense Edat sense ànim de lucre i d’àmbit territorial català que, alineada amb l’organització internacional, treballa per a millorar la salut i el benestar de les persones grans i/o amb alguna diversitat funcional, fomentant així que apareguin nous capítols que realitzin l’activitat per mitjà del programa de voluntariat En Bici Sense Edat.

Al finals del 2022 hi ha 12 capítols actius als municipis de Barcelona, Sant Just Desvern, Barcelona, Terrassa, Castelldefels, Sant Cugat, Cardedeu, Granollers, Mataró, El Palau d’Anglesola, Cornellà i Ripoll.

En Bici Sense Edat  a Sant Just Desvern va començar el setembre de 2019 com a prova pilot de la mà de Sant Just Solidari.

A partir de gener de 2020, el programa s’inicia regularment al municipi, quan Sant Just Solidari es converteix en el grup motor d’En Bici Sense Edat a Sant Just Desvern.

Gràcies a l’esforç de la pròpia l’entitat i de l’ajuntament de Sant Just, el projecte es va anar consolidant (tot i la pandèmia) durant el 2020, 2021 i aquest 2022.

Sant Just Solidari ha donat el suport per fer créixer el número de persones voluntàries, la flota de vehicles, disposar d’un taller propi així com l’oficina de l’entitat, sempre amb el suport de l’Ajuntament de Sant Just.

Aspectes rellevants del 2022

Aquest 2022 s’han pogut acomplir tant els objectius com l’impacte del programa al municipi que s’havien previst des de Sant Just Solidari.

El programa d’En Bici Sense Edat al nostre municipi té com a beneficiàries, majoritàriament, el col·lectiu de persones grans, i també es dona servei a les persones amb mobilitat reduïda, amb alguna diversitat funcional, malaltia mental, malaltia degenerativa.

L’acompanyament ha estat a equipaments on es troben les beneficiàries, però també a persones particulars residents al municipi.

Per realitzar l’activitat Sant Just Solidari compta amb una flota de vehicles composada per 3 tricicles i 2 bicicletes, l’equip de voluntariat de conducció i acompanyament, i petits equips per a tasques de mecànica, multimèdia i trucades a particulars.

Enguany s’han realitzat 3 formacions a voluntariat així com 2 als alumnes de 4t d’ESO del INS Sant Just, Madre Sacramento i Deustche Schule Barcelona. Hem participat en diferents actes i events, tant al nostre municipi com a d’altres, cooperant amb diferents capítols d’EBSE a Catalunya, així com a una trobada anual de voluntariat. EBSE Sant Just Solidari ha estat donat d’alta i registrat a Actius i Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)…

Signatura conveni 2023 amb SENERGY

El 19 de desembre de 2022 es va signar el conveni de col·laboració entre Sant Just Solidari i el Grup Empresarial SENERGY, amb el qual passa a ser el patrocinador oficial d’En Bici Sense Edat de Sant Just Solidari, aportant el 60% del total del pressupost del projecte per a l’any 2023.

SENERGY és un Grup Empresarial que treballa en la transició energètica i per garantir el futur de les properes generacions.

Previsions 2023

El 2023 el projecte EBSE ha de mantenir la consolidació obtinguda el 2022.

  • Ampliar i mantenir l’equip de voluntariat.
  • Millorar les eines de gestió i comunicació.
  • Arribar a més persones beneficiàries.
  • Col·laborar amb altres iniciatives solidàries del municipi.
  • Aconseguir el suport econòmic necessari per mantenir els recursos humans per a la gestió i coordinació del projecte.

Informació i Contacte

Coordinació:
carles.sd@enbicisenseedat.cat
934 736 584 – 623 458 753

També us podeu posar en contacte en AQUEST FORMULARI

 

Amb el suport de: