En Bici Sense Edat – Sant Just Desvern

Any d’inici: 2019

Any d’acabament: Continuïtat

Pressupost realitzat: 47.706,64€

Beneficiaris: Població de Sant Just

Cofinançadors: Ajuntament de Sant Just Desvern

Informació del projecte

El Programa d’En Bici Sense Edat és un programa de voluntariat social que té com a missió estimular la participació activa de la societat en la millora de la qualitat de vida i el benestar de les persones grans i amb mobilitat reduïda, persones amb alguna diversitat funcional, i persones amb risc d’exclusió social, (beneficiàries) a través de passejades en tricicles elèctrics especialment adaptats, conduïts per persones voluntàries.

Aquest acompanyament durant les passejades permet a les persones beneficiàries del programa  la reconnexió amb l’entorn, les relacions humanes, l’intercanvi generacional, el reforçament de la confiança, el vincle social amb la nostra societat i combatre la solitud no volguda.

L’origen és a la ciutat de Copenhaguen l’any 2012 i des d’aleshores la iniciativa s’ha anat estenent per tot el món, sota l’organització de CiclingWithoutAge, consolidant-se com una pràctica de gran èxit a 59 països i més de 3.050 localitats, referenciades com a “capítols”.

L’any 2016 van aparèixer els dos primers capítols a España, un a Barcelona i l’altre a San Sebastián, i el 2019 es creà l’Associació En Bici Sense Edat d’àmbit català, per fomentar que el projecte es pugui expandir per tot el territori, estant present actualment en 12 pobles i ciutats.

A Sant Just Desvern , el programa comença la seva activitat de la mà de Sant Just Solidari a mitjans del 2019, quan l’ONG acull el programa com un projecte dins de la seva organització, donant el suport econòmic i logístic per fer-ho possible i convertint-se en el dinamitzador del projecte al municipi, o el que és el mateix, el grup motor del capítol d’EBSE a Sant Just Desvern, treballant en xarxa amb l’Associació En Bici Sense Edat, i amb suport de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Des d’aleshores, el programa ha continuat la seva activitat, creixent any rere any al municipi, gràcies a Sant Just Solidari que ha donat el suport per fer créixer el número de persones voluntàries, la flota de vehicles, disposar d’un taller propi, així com l’oficina de l’entitat, sempre amb el suport de l’Ajuntament de Sant Just.

Aspectes rellevants del 2023

Aquest 2023 s’han pogut acomplir tant els objectius com l’impacte del programa al municipi que s’havien previst des de Sant Just Solidari.

El programa d’En Bici Sense Edat a Sant Just, té com a persones destinatàries (beneficiàries) del servei:

Beneficiàries directes

  • Persones grans i amb mobilitat reduïda.
  • Persones amb alguna diversitat funcional.
  • Persones en risc d’exclusió social.

Beneficiàries indirectes

  • Familiars de les persones beneficiàries directes.
  • Personal dels equipaments.
  • Societat en general.

L’activitat d’acompanyament s’ha fet en equipaments on es troben les beneficiàries, però també a persones particulars residents al municipi.

Previsions 2024

El 2024 el projecte EBSE ha de mantenir la consolidació obtinguda el 2023.

  • Ampliar i mantenir l’equip de voluntariat.
  • Millorar les eines de gestió i comunicació.
  • Col·laborar amb altres iniciatives solidàries del municipi.
  • Aconseguir el suport econòmic necessari per mantenir els recursos humans per a la gestió i coordinació del projecte.

Memòria 2023

Es pot consultar tota la informació detallada del projecte durant el 2023 en la seva memòria

Informació i contacte

Coordinació:
carles.sd@enbicisenseedat.cat
934 736 584 – 623 458 753

També us podeu posar en contacte mitjançant AQUEST FORMULARI

 

Amb el suport de: