Kamanjor Kafoo – Aprenem juntes

Any d’inici: 2019

Any d’acabament: Continuïtat

Inversió: 2.670 €

Beneficiàries: Dones de la zona de Faroukunku (Tujereng)

Cofinançadors:

El projecte es duu a terme al barri de Faroukunku, a Tujereng (Gàmbia). Tradicionalment les dones s’agrupen en Kafoo, que significa junts, unió, ja sigui en funció de l’edat, sexe, situació… Les dones s’uneixen en aquests grups per compartir tasques quotidianes, donen gran importància al treball comunitari, i s’ajuden a recol·lectar, plantar, organitzar cerimònies, entre altres.

Des de l’any 2016 es realitza un projecte sobre Salut sexual i reproductiva amb 29 dones del barri que està coordinat pel doctor Haruna, metge de la comunitat. Són dones de l’ètnia djola i no han tingut accés a l’educació, sent la majoria d’elles analfabetes. Totes han sofert l’ablació i desitgen un altre tracte per a les seves filles.

El projecte Kamanjor Kafoo, aprenem juntes pretén donar informació i oferir recursos per a que les dones puguin empoderar-se i decidir sobre la concepció, la MGF, i aprenguin a tenir cura d’elles, del seu cos i de la seva salut.

L’any 2019 Sant Just Solidari inicia la seva col·laboració en aquest projecte.

Les tasques de l’any 2023 han estat bàsicament continuar amb:

  • Les classes quinzenals de Salut Sexual i Reproductiva
  • Les classes de Permacultura i Nutrició
  • Les visites mensuals per part de les Body Teachers a les dones embarassades del Kafoo. Cal dir que aquestes visites s’han ampliat a les persones components de la família, prenent-se així constants de tensió arterial i pes a tots els adults.
  • Continuació dels treballs de l’hort, del qual ja s’estan recollint molts fruits, i vàries famílies depenen d’ells per a la seva subsistència.
  • Reparació d’una font de rec a l’hort.

Les previsions que teníem, enfocades bàsicament a l’alfabetització de les dones, s’han vist truncades ja que, tal com ens comunica l’Isatoum Jarjou, directora del projecte, és difícil trobar professors amb recursos per a l’ensenyament de la lecto/escriptura del djola a l’anglès.

També des de Kamanjor Kafoo Gàmbia ens havien fet la demanda d’obrir una línia de beques per a l’escolarització de nenes filles de vídues. No s’ha pogut dur a terme atès que vam posar com a premissa que aquesta escolarització es fes en escoles NO alcoràniques, a la qual cosa que s’hi han negat.