LA PALMILLA – MÀLAGA

Any d’inici: 2005

Any d’acabament: 2015

Inversió: 63.000€

Beneficiaris: Persones desauciades per la societat i pels serveis socials

Cofinançadors: Càrites, Serveis Socials

En el món desenvolupat, es produeixen situacions de pobresa, a vegades de misèria, unida normalment a l’exclusió, a la qual no arriben els mecanismes que te la societat per evitar-ho. Es tracta de intervenir en situacions on no arriben els serveis socials, per pujar l’esglaó que separa la misèria produïda per l’exclusió, per arribar a una situació de dignitat personal a través del propi treball, així poder ser un subjecte reconegut per la societat amb capacitat de relació i d’accés a ajuts i/o serveis.

Aquest projecte es realitza a La Palmilla, un barri de Màlaga, barri que va ser aixecat al 1964 amb fons de les anomenades Campanyes de Caritat per atorgar els habitatges a poblacions procedent de barraques o afectats per algun pla urbanístic en altres punts de la ciutat. Constava de 24 blocs de cinc plantes amb un total de 480 habitants, segons dades del 2005 a la zona hi poden viure entre 35.000 i 36.000 persones. És un dels barris més desafavorits de la ciutat amb greus problemes d’exclusió social i delinqüència.

La nostra contrapart és un grup de religioses de “La Fraternitat”, liderat per Rosaura Rodrigo, que amb la col·laboració de Càritas estan realitzant un magnífic treball de lluita contra la exclusió. Les persones beneficiàries han estat desauciades per la societat i qualificades d’irrecuperables pels serveis socials. Son persones sense vies de sortida, que amb una oportunitat adequada tornen a construir futur. No es dóna res a fons perdut , totes les intervencions son microcrèdits que els beneficiaris retornen en petites quotes.

L’any 2015 s’han complert deu anys del primer projecte de la Palmilla i alhora s’ha acabat de retornar el primer microcrèdit de 3.000€ que es va fer a l’Elena. Han estat deu anys molt emocionants i satisfactoris amb una cadena enorme de beneficiaris directes i indirectes a través dels retorns i altres. Ara es fa una aturada que ens permetrà analitzar les possibilitats cara el futur, del nostre treball a La Palmilla, donat que la Rosaura ha marxat de Málaga.